Μια πρωτομαγιάτικη εκδρομή


Αν και Ηρακλειώτης θα σας πάω σήμερα στον αγαπημένο μου από φυσιολατρική άποψη νομό των Χανίων. Να πω εξαρχής ότι δεν συνιστώ μακρινές εκδρομές μέρες γιορτών όπως είναι και η πρωτομαγιά για ευνόητους λόγους. Εν πάση περιπτώσει για τους φυσιολάτρες και τους τολμηρούς προτείνω:
    Ακολουθούμε την εθνική οδό Ηρακλείου-Χανίων. Στον κόμβο του Ατσιπόπουλου στο Ρέθυμνο, βγαίνουμε ακολουθώντας την πινακίδα προς Ατσιπόπουλο και προχωράμε στον παλιό δρόμο προς Χανιά.Μετά από λίγα χιλιόμετρα στρίβουμε αριστερά στην πινακίδα Άγιος Κωνσταντίνος-Ρούστικα. Επισκεπτόμαστε την ιστορική Μονή του Προφήτη Ηλιού στα Ρούστικα όπου έζησε και έδρασε ως ηγούμενος ο πατήρ Ευμένιος μια άγια ασκητική μορφή των τελευταίων χρόνων όπως παραδέχονται πολλοί. Ο τάφος του βρίσκεται στο νεκροταφείο του τόπου καταγωγής του, τον Άγιο Κωνσταντίνο, όπου και μπορούμε να κάνουμε μια στάση για να προσκυνήσουμε.
    Ξαναβγαίνουμε και συνεχίζουμε στον κεντρικό δρόμο που θα μας βγάλει στο κεφαλοχώρι της Επισκοπής, τόπο καταγωγής των Βαρδινογιάννηδων. Από εδώ θα στρίψουμε αριστερά προς Αργυρούπολη. Αν μας ενδιαφέρει περισσότερο το φαγητό πρέπει πριν το χωριό να ακολουθήσουμε το δρόμο δεξιά προς πηγές Αργυρούπολης. Εδώ μέσα σε ένα καταπληκτικό τοπίο που το νερό και το πράσινο έχουν την τιμητική τους, θα απολαύσουμε τα καλύτερα παϊδάκια που έχουμε φάει ποτέ και θα πιούμε ντόπιο μυρωδάτο κρασί (με μέτρο). Να έχουμε όμως υπόψη ότι γιορτινές ημέρες γίνεται σκοτωμός. Αν δε μας ενδιαφέρει και τόσο ή το αναβάλουμε για αργότερα μπορούμε να περπατήσουμε στα στενά δρομάκια του αρχοντικού (όπως λέει και το όνομά του) χωριού, να θαυμάσουμε ενετικά υπέρθυρα, να δούμε γραφικά εκκλησάκια και στο τέλος να πιούμε το καφεδάκι μας στην πλατεία του. Αν μας παίρνει ο χρόνος μπορούμε να συνεχίσουμε την διαδρομή μας μέχρι τα Μυριοκέφαλα μόνο και μόνο για να προσκυνήσουμε στον παλιό ναό, το μόνο που σώζεται από την ιστορική Μονή Μυριοκεφάλων.

    Ακολουθώντας αντίστροφη πορεία ξαναγυρίζουμε στην Επισκοπή, για να συνεχίσουμε στον κεντρικό δρόμο.Από εδώ μπορούμε  να πάμε προς την πανέμορφη λίμνη του Κουρνά, όπου έχουμε τη δυνατότητα να κολυμπήσουμε ή να κάνουμε θαλάσσιο ποδήλατο ή και να φάμε αν δεν το έχουμε κάνει ακόμη. Μπορούμε όμως να ξαναβγούμε και στην εθνική οδό και είτε να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής (δεξιά), είτε να συνεχίσουμε αριστερά προς Γεωργούπολη.

Διακλάδωση λίγο παρακάτω θα μας φέρει στις Βρύσες Αποκορώνου με τα καλύτερα τυροκομικά μα και τα "καλυτερότερα" σουβλιστά του νομού στις ταβέρνες κάτω από τα θεόρατα πλατάνια στις όχθες του Βρυσανού ποταμού. Αν έχετε επισκεπτεί ξανά τις Βρύσες τότε συνεχίστε το δρόμο σας (τον παλιό εθνικό) που θα σας βγάλει στους Αρμένους με τις υπέροχες επίσης ταβέρνες, τα πανύψηλα πλατάνια, την οργιαστική βλάστηση, τα αναβλύζοντα νερά και τις μεθυστικές μυρωδιές από τις ανθισμένες πορτοκαλιές. Το ίδιο όμορφα θα νιώσετε αν πάτε και στον Στύλο, στα δυτικά της κοιλάδας. Εδώ μάλιστα αν έρθετε κατευθείαν μπορείτε να πεζοπορήσετε μέσα στο κοντινό φαράγγι του δίχταμου.

      Στις Καλύβες ζητήσετε να σας πουν πως θα βρείτε το αναψυκτήριο-εστιατόριο Κούμος. Αξίζει τον κόπο και δε θα το μετανοιώσετε αν το επισκεπτείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: