Νεώτερες Ιερές Μονές και Ησυχαστήρια


 Ανδρώα Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου

Το καθολικό
Η Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Ηρακλείου, βρίσκεται στις νότιες παρυφές της πόλης και είναι η νεώτερη Μονή της Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Ιδρύθηκε, ως Ανδρώα Κοινοβιακή Μονή στις 14 Απριλίου 2002 με πρωτεργάτη και πρώτο καθηγούμενο τον αρχιμανδρίτη Μεθόδιο Σαμαριτάκη. Σήμερα αριθμεί τέσσερις αδελφούς, που ασχολούνται με την παραγωγή κεριού και θυμιάματιος καθώς και με τη διακονία στη ΣΤΕΓΗ ΓΕΡΟΝΤΩΝ που φιλοξενεί 33 ηλικιωμένους και λειτουργεί στο χώρο της Μονής. Πέραν τούτων η Μονή αναπτύσσει πλούσια φιλανθρωπική δράση. 

Το γηροκομείο Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας Βόνης
Νότια της Βόνης, σε απόσταση 500 μ. περίπου βρίσκεται το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, το οποίο θεωρείται θαυματουργό. Παλιότερα μάλιστα, όπως πιστεύεται, ανάβλυζε από το χώρο του ιερού αγίασμα.
Συγκεντρώνει χιλιάδες προσκυνητές από όλα τα μέρη της Κρήτης, την ημέρα του εορτασμού της Αγίας, στις 17 Ιουλίου. Η περιοχή, στην οποία βρίσκεται η εκκλησία της Αγ. Μαρίνας ήταν ιδιοκτησία του Χοσρέφ Πασά από τη Βόνη και την πούλησε στον Ιωάννη Καπαρουνάκη από το Θραψανό. Ο αγάς δε συμπεριέλαβε στο συμβόλαιο μια ερειπωμένη εκκλησία, που ήταν μέσα στο κτήμα.
Ο Καπαρουνάκης την ανοικοδόμησε με τη συνδρομή των κατοίκων Βόνης και Θραψανού το 1901. Μαρμάρινη επιγραφή στην είσοδο του μικρού ναού αναφέρει: «Ο ιερός ούτος ναός ωκοδμήθη ευλάβει εισφορά και φροντίδι του ευσεβούς Ιωάννου Α. Καπαρουνάκη εκ Θραψάνου εν έτει 1901». Πάνω από τη μικρή εκκλησία κτίστηκε νέος μεγαλοπρεπής ναός, ξενώνες κλπ.
Ο ναός αποτελούσε ιερό προσκύνημα και το διοικούσε επταμελής επιτροπή απο τα οποία τρία μέλη ήταν απο το Θραψανό, τρία απο την Βόνη και προεδρεύων ήταν ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Κρήτης.Σήμερα αποτελεί αυτόνομη Μονή με ολιγάριθμες μοναχές και ανήκει στη νέα Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου.


 Ιερό Ησυχαστήριο Αγίας Φωτεινής Ελληνοπεραμάτων
Η είσοδος

Ο ναός της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδας


 

Το παρεκκλήσι του Αγίου Φανουρίου

Κτήτορας του ο αείμνηστος αρχιεπίσκοπος Κρήτης κυρός Τιμόθεος, όπου και αναπαύεται.


“Δεν είναι νίκη κι αν μπορείς

όλο τον κόσμο να προστάζεις

Μια νίκη υπάρχει αληθινή:

Όταν οι άλλοι σε σταυρώνουν

Να συγχωρείς και νʼ  αγαπάς”.

 Αρχ/πος Κρήτης Τιμόθεος

Ιερό Ησυχαστήριο Εισοδίων της Θεοτόκου Ροδιάς


  Ιερόν Ησυχαστήριο Αγίων Πάντων Λουτρακίου


 


Ιερό Ησυχαστήριο Γενεσίου της Θεοτόκου Σγουροκεφαλίου


Η είσοδος


Άποψη της Μονής


Είναι το νεώτερο από τα ησυχαστήρια του Ηραλείου. Ιδρύθηκε μόλις το 1990 σε λόφο με πανοραμική θέα ανατολικά του χωριού Σγουροκεφάλι. Έχει τρεις μοναχές.

Ιερό Ησυχαστήριο Παναγίας Παντανάσσης

Ο ναός

Ο τάφος του κτήτορος μητροπολίτου Νέας Πελαγονίας (και Ενόπλων Δυνάμεων)Ιερό Ησυχαστήριο Αγίων ΘεοδώρωνΔεν υπάρχουν σχόλια: